0
Your cart
Your cart is empty.
Please go to Shop Now
Proizvod Cijena Količina Ukupno

BEAGLEA

BREEDING_BEAGLE

 

Ova pasmina često se svrstava u jednu od najpopularnijih pasmina u Sjevernoj Americi i Europi, a sam uzgoj nije nimalo lak zadatak.

Pitate se kako uzgajati Beagle? Pročitajte naš vodič za uzgoj pasmine Beagle s naglaskom na povijest pasmine, praksu i  zdravstvene probleme u uzgoju.

 

O pasmini

Vjeruje se da je beagle nastao u vrijeme Elizabet, križanjem i selekcioniranjemengleskog zečara (Beagle Harrier) sa starim engleskim goničima.

Beagle nalikuje zečaruali je manji s kraćim nogama, otporan je, vrlo aktivan, visine od 33 do 40 cm. Ima krupnu glavu, ali ona nije gruba. Njuška mu je crna s vrlo razvijenim nosnicama. Oči su mu smeđe ili boje lješnjaka, vrat dosta dug, bedra misićava, šape okrugle i čvrste.

S obzirom na dlaku postoje dvije varijante ove pasmine – kratkodlaki (ne baš fine dlake) i oštrodlaki, u bojama: bijela, crna, narančasta, ili trobojan kao engleski goniči.

Beagle je vrlo privržen i veseo pas što ga čini vrlo simpatičnim.

Specijeliziran j za lov na kuniće, fazana,alise koristi i uribolovu. S vremenom je postao vrlo popularan i kao kućni ljubimac.

Postoji i patuljasta varijanta beaglea – Beagle Elisabeth, koja ne prelazi 30 cm visine, a teži oko 10 kg.

Essex, Engleska rodno je mjesto moderne pasmine beagle, 1830-ih godina.

 

 

JUŽNJAČKI_GONIČI

 

 

Engleski veterinar, William Youatt, izjavio je da su Harrier Beagle  temelj modernih beaglea.

S vremenom, standardizacija je bila važna stvar, posebno radi homogeniziranja ogromnih razlika u veličinama postojećih Beaglea tako da su se razvijali:

 • srednji beagle;
 • patuljak ili lapdog beagle;
 • lisica beagle; i
 • beagle grube dlake ili terrier beagle.

 

Godine 1856. John Henry Walsh počeo je izrađivati ​​standardizirani opis pasmine Beagle koji Po obliku nalikuju starom južnom goniču, ali s više urednosti i ljepote; a u stilu lova također podsjećaju na tog psa.

Prvu kvalitetnu krvnu liniju Beagle u Sjevernoj Americi uzgajao je general Richard Rowett iz Illinoisa, koji je početkom 1870-ih uvezeo engleske beagle.

Od 20. stoljeća nadalje, pasmina se širi svijetom i njegov lovački ugled počeo je blijedjeti.

Baš poput engleskih buldoga, pasmina Beagle ima čitavu hrpu poznatih vlasnika, počevši od kraljice Elizabete I koja ih je posjedovala nekoliko, zatim Andyja Cohena, Frankie Muniz i Barryja Manilowa .

 

O uzgoju Beaglea

Neki uzgajivači ne stavljaju dovoljno naglaska na važnost odabira dobrih temperamenta u svom uzgojnom programu. Većina rođenih beaglea vremenom će postati kućni ljubimci. Naime, dobar temperament trebao bi biti najvažnija osobina pri uzgoju bilo koje pasmine. Prije nego što razmislite o uzgoju određene pasmine važno je razmisliti možete li živjeti s tim psećim temperamentom Npr. ako ne možete živjeti s beagleom kao kućnim ljubimcem, zašto ih uzgajate?

 

Izostanak zdravstvenog testiranja prije uzgoja

S obzirom na napredna dostignućima u znanosti i DNK ispitivanjima, nema opravdanja da prije uzgoja psa ne napravite DNK test, pomoću kojega možete vidjeti ima li vaš beagle bilo kakve skrivene recesivne osobine pa i da samim time odaberete onog koji nema iste nepoželjne gene.

Neki uzgajivači neće raditi na poboljšanju pasmine i krvnih linija, već prate tzv. trendove koji ometaju odgovorno uzgajanje. Jako je važno da uzgajivači budu odgovorni, da educiraju druge u obliku mentorstva, dijele savjete, da dopuste drugome da uzgaja psa iz njegove krvne linije i da potiču druge koji imaju interesa i želje za uzgajanjem.

 

Izložbe pasa i česte sudačke pogreške kao utjecaj na uzgoj

Svi smo ljudi, svi griješimo. Složit ćete se da je jedan od najvećih pogrešaka kada sudac dodijeli nagradu (u nekoj pamini) zbog popularnosti psa. Ili recimo kada suci odaberu najboljeg psa na temelju samo jedne osobine, uzgajivači često uzgajaju određenu pasminu samo za one osobine koje suci preferiraju.

Ali ako suci dodijele nagradu potupno „ispravnom“ psu time potiču uzgajivače da uzgajaju pse prema onome što je ispravno u njihovom standardu pasmine.

 

 

Inbreeding, Linebreeding i Outcrossing

Sa svakom novom generacijom mijenjaju se trenodvi uzgoja.

INBREEADING

DIJAGRAM KOJI PRIKAZUJE INBREEDING KOD PASA (OTAC-KĆER)

 

Inbreeding – unutarnji uzgoj odn. uzgoj blisko srodnih životinja (brat-sestra). Mnogi ne vole „inbridirati“ jer se time udvostručuju i dobri ali i loši geni.

Linebreeding – linijski uzgoj

Outcrossing – uzgoj izvan srodstva

 

Ukoliko želite zdrave štence trebali bi se koncentrirati na daleki linijski uzgoj (od 4 do 6 generacija unatrag) s čestim outcrossing-om kako bi unijeli novi genetski mateijal za što mnogi kažu da stvara najzdravije štence.

U prosjeku će ženka beaglea roditi četiri do osam štenaca; u pravilu ovoj pasmini ne treba carski rez.

 

 

 

 

 

 

Zdravstveni poblemi

Zdravstvene probleme u bilo kojoj pasmini trebalo bi rangirati prema tome koliko će ozbiljno utjecati na kvalitetu života psa.

 

Postoje zdravstveni problemi pasmina za koje imamo dostupne testove. Međutim, postoje i zdravstvena stanja za koja nemamo na raspolaganju testiranje i koja bi trebala imati prioritet prilikom uzgoja beaglea.

 

U pasmini beagle, epilepsija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Za vlasnika kućnih ljubimaca, epileptični napad njegovog ljubimca može biti vrlo traumatično, a za beaglea  opasno po život. Kako trenutno nema dostupnih DNK testova za beagle epilepsiju i nema načina da se utvrdi je li beagle zahvaćen epilepsijom ili nosi gen za epilepsiju. Najbolje što možemo kao uzgajivači je biti potpuno iskreni kada dobijemo beaglea koji ima epilepsiju. Trebali bismo biti otvorenog uma kada uzgajamo pse za koje se zna da imaju napad epilepsije.

 

Drugi važan zdravstveni problem kod beaglea su teške alergije. Mnogi uzgajivači i vlasnici beaglea u nekom su trenutku posjedovali beaglea koji je izgledao kao da je doslovno alergičan na zrak oko sebe, non-stop svrbež i doživotno traženje rješenja za stalni svrbež. Često beaglei s takvim teškim alergijama imaju genetsku komponentu koja utječe na njihov imunološki sustav i izaziva alergijske reakcije. Trenutno ne postoji test za genetsku predispoziciju za alergije kod beaglea. Najbolje što možemo učiniti kao uzgajivači je izbjegavanje beaglea s jakim alergijama u programima uzgoja, kako bi se smanjila šansa za stvaranje štenaca s teškom alergijom.

Treća zdravstveni problem kod beaglea na kojem otklanjanju mnogi uzgajivači rade je bolest intervertebralnih diskova (IVDD). IVDD može prouzročiti neizmjerne patnje beagleu. Liječenje može biti vrlo skupo. Ne postoji test koji bi mogao utvrditi hoće li na beagle utjecati ova bolest ili će beagle nositi gene (i) za IVDD, pa bi uzgajivači trebali izbjegavati uzgajanje pasa za koje je poznato da imaju IVDD ili proizvode štenad pogođene IVDD-om.

 

Kao nasljedna bolest koja posebno utječe na štence beagle, neonatalna degeneracija moždane kore (NCCD) usporava kretanje psa i ograničava njegovu koordinaciju. Takvi štenci razvijaju se sporijim tempom u usporedbi sa zdravim štencima. Štene pogođeno NCCD-om pokazivat će kliničke znakove rano, oko otprilike tri tjedna starosti. Trenutno je dostupno genetsko testiranje .

 

Beagle su poznati po svom jedinstvenom izgledu, a nikako ne možemo zanemariti ni njihove duge uši koje ne dopuštaju strujama zraka da lako prozrače ušne kanale. Kao izravna posljedica, vlaga će ostati u njihovim ušima i potaknuti rast i širenje bakterija, virusa, parazita i gljivica.

Da bi izbjegli takve infekcije uha, uzgajivači beaglea moraju čistiti uši beaglea svaki tjedan i to sa npr. kapima za uši, četkicama za uši itd.

BOLESTI_BEAGLEA 

Prijeti li porast potražnje Beaglea sveukupnom zdravlju pasmine?

Kod uzgajivača se sve više javlja zabrinutost zbog sve veće potražnje tzv. „džepnih“ (minijaturnih) beagleima.

Koliko je poznato znam, trenutno na svijetu ne postoje uzgajivači „džepnih“ beagleova, koji rade potpuno genetsko zdravstveno testiranje prije uzgoja. Džepni beagleovi ili su selektivno uzgajani iz čistokrvnih beaglea koji su izuzetno mali (što se ne preporučuje jer je manja veličina često povezana s više zdravstvenih problema), ili su rezultat miješanja uzgoja beaglea s drugim malim pasminama, poput Chihuahua (koje se ne preporučuje jer se unose nepredvidivi temperament i zdravstveni problemi iz tih pasmina u gene beaglea). Većina uzgajivača će se složiti da su dobar temperament i dobro zdravlje puno važniji od veličine beaglea.

 

Međutim, veseli činjenica da je javnost sve više educirana, pogotov oni koji se žele baviti uzgojem, pa znaju, prije nego se odluče za uzgoj, što pitati uzgajivače i na što obratiti pažnju. jer je javnost postala educiranija što tražiti od odgovornog uzgajivača.

 

Korisni savjeti za uzgoj Beaglea:

 • Provjerite odgovara li ova pasmina vašem načinu života
 • Proučite sve o zdravstevnim problemima ove pasmine i pažljivo istražite krvne linije (raspon krvnih linija)
 • Kupite najkvalitetniju ženku Beaglea koju si možete priuštiti
 • Pomoću preporučenih zdravstvenih testova testirajte ju na zdravstvene probleme za tu pasminu (kukovi, oči, štitnjača, srce i sl.)
 • Dobro procijenite svoju ženku i utvrdite koje su njezine snage i slabosti u temperamentu, po pitanju zdravlja i same pasmine.
 • Vršite uzgoj s mužjakom koji nema iste slabosti kao i vaša ženka
 • Provjerite njihovo rodoslovlje kako bi istražili jesu li kompatiblini (obratite pažnju na uzgoj bliskih srodnika koji nije preporučljiv jer može dovesti do toga da nesvjesno udvostručite nepoželjnegenetske osobine)
 • Kada dobijete štene, sačuvajte najboljeg (temeljem svojih uzgojnih ciljeva) ženskog potomka iz svakog legla.

 

 

 

PROSJEČNO_LEGLO_BEAGLEA_JE_6

Njega i uređivanje – Grooming

Beaglei nemaju posebno veliku potrebu za njegovanjem. Međutim, čest problem na ovom polju vezan je uz uši – višak voska u ušima i infekcije uha. Preporučuje se čistiti uši Beagleu svaka dva do četiri tjedna.

Nadalje, četkanje svaka dva do četiri tjedna pomoći će vašem beagleu da održi glatku dlaku. beagleu nokte treba podrezati svaka dva do šest tjedana. Beagle obično trebaju kupku samo jednom mjesečno ili kad se baš jako zaprljaju.

 

Prehrana Beaglea

Što se tiče prehrane, ne preporučuje se sirova hrana (raw food) u slučajevima ako u kući imate djecu ili se brinete zbog čistoće i to zbog  rizika od salmonele (za ukućane). Iako su hrane za pse bez žitarica odličan izbor za pse kućne ljubimce, takvi proizvodi obično sadrže sastojke poput graška i leće, za koje se zna da uzrokuju probleme plodnosti u uzgoju pasa. Neki uzgajivači ukazuju na to da ženke koje uzgajaju su u puno boljoj fizičkoj kondiciji i imaju bolji reproduktivni uspjeh kad se hrane  obrokom s uravnoteženom k oličinom ugljikohidrata i obrokom koji sadrži riblje ulje.

 

Budućnost pasmine Beagle

Vjeruje se da će u idućih desetak godina porasti svijest o genetskim zdravstvenim problemima ove pasmine s ciljem omogućavanja uzgajivačima odabir partnera za uzgoj na temelju kompatibilnosti u zdravlju i genetskoj raznolikosti.

Također, vjeruje se da će u narednih desetak godina biti na raspolaganju više mogućnosti za genetska ispitivanja za stanja poput epilepsije.

Cilj je ostaviti pasminu u boljem stanju budućim naraštajima uzgajivača.

 

kako_uzgajati_beagl

Naš BESPLATNI vodič za uzgoj Beagle-a – Podijelite ga!