0
Your cart
Your cart is empty.
Please go to Shop Now
Proizvod Cijena Količina Ukupno

UZGOJ KUNIĆA3

breeding_rabbits

Kako uzgajati kuniće?

Kunići su poznati po brzom i učinkovitom uzgoju u divljini. Kako su vrsta plijena, važno im je da imaju puno potomstva kako bi vrsta preživjela. Međutim, uzgajanje kunića kod kuće iziskuje puno vremena. Ako tražite samo kućnog ljubimca, možda nije dobra ideja da sami uzgajate kuniće. Međutim, ako baš želite uzgajati kuniće i reproducirati specijalnu pasminu, trebat će naučiti o uzgoju i trebat će vam dobar uzgojni par.

 

Priprema za uzgoj

 

Kunići se mogu uzgajati na više načina. To ovisi o uvjetima držanja kunića i o tome koja je svrha svakog pojedinog uzgoja. Najčešći je uzgoj iz hobija. Prilikom ovakvog uzgoja uzgajivači najviše pažnje pridaju estetskom izgledu. Sve je više rasprostranjen i uzgoj za vlastite potrebe, gdje kunići služe za proizvodnju mesa.

 

 

Odlučite zašto želite uzgajati kuniće

 

Uzgoj kunića velika je odgovornost koja zahtijeva vrijeme, predanost i strpljenje. Prije nego što počnete uzgajati kuniće, odlučite zašto to želite učiniti. Planirate li ih prodati? Da li ih želite samo za kućne ljubimce? Uzgajate li ih zbog mesa? Odlučite da li je to nešto čime se zaista želite obvezati. Ako nemate vremena za ovaj odgovoran posao nemojte ga se prihvatitit.

 • Kunići su treća najčešća životinja u skloništima, nakon pasa i mačaka. Ostali se puštaju u divljinu, gdje umiru od predatora, nedostatka skrbi ili gladi.
 • Samo mali postotak kunića u trgovinama za kućne ljubimce pronalazi sigurne, odgovorne i iskusne vlasnike.
 • Uzgoj kunića neće vam donijeti značajnu zaradu. Naime, nema puno potražnje za kunićima, posebno kao kućnim ljubimcima.

 

 

 

Istražite dostupne pasmine kunića 

 

Domaćim uzgajivačima dostupan je širok izbor pasmina kunića. Prije nego što odaberete zeca samo zato što je sladak, budite sigurni da će ispuniti vaše potrebe. Evo nekoliko osnovnih podataka o nekoliko uobičajenih pasmina kunića

 • Američki: Američka pasmina kunića je pasmina velikih veličina koja je dobra mesna i krzna pasmina. To je tvrdoglava pasmina, daju velika legla. Obično teže od 9 do 12 kilograma
 • Angora: Postoji nekoliko vrsta ovih kunića. Obično se uzgajaju zbog svoje dlake, koja se ručno pretvara u lagane i meke haljine. Zbog toga ovoj pasmini je potrebno puno njegovanja, obično jednom ili dva puta tjedno.
 • Flamanski div: Flamanski divovski kunići najveća su pasmina zečeva. Mogu težiti do 22 kilograma. Dolaze u čak sedam boja. Izvorno su uzgajani za meso i krzno, ali danas se uglavnom uzgajaju za izlaganje ili kao kućni ljubimci, jer ih je skupo hraniti i imaju vrlo ugodnu mirnu prirodu.
 • Himalajski kunić je mala, bijela pasmina koja se koristi u laboratorijima i uzgaja za izložbe. Zbog male veličine, relativno su jeftini za hranjenje i uzgoj.
 • Činčila: pasmine zečeva činčila se obično uzgajaju zbog svog krzna, ali su i izvrsni kućni ljubimci. Srednje su veličine, od 9 do 12 kilograma, a poslušne su i znatiželjne osobnosti. Povrh svega, njihovo je krzno dobitna osobina, budući da je izrazito mekano.

 

Odaberite prave kuniće za uzgoj

 

Pasmina koju odaberete može ovisiti o dostupnosti, cijeni i preferencijama. Što planirate raditi sa zečevima također određuje koje pasmine odabrati. Neki žele prodavati kuniće, dok ih drugi žele zadržati kao kućne ljubimce, a treći ih recimo uzgajaju za meso.

 • Ako želite prodati kuniće, potrudite se pariti kuniće iste pasmine; mješovite pasmine imaju malu vrijednost. Miješanje pasmina također smanjuje njihovu kvalitetu.  Ne može se smatrati kunićem s pedigreom ako postoji krv mješovite pasmine.
 • Ako želite uzgajati kuniće zbog mesa ili genetičkih eksperimenata, možete slobodno miješati pasmine kunića.
 • Nikada ne parite braću i sestre. Možete pariti, očeve i kćeri, majke i sinove, rođake itd. Ako nemate puno znanja o genetici i inbreedingu, pokušajte ne uzgajati (pariti) parove koji su usko povezani.

 

Uzgajajte svoje zečeve u odgovarajućoj dobi

 

Započnite uzgoj ženki kunića kad dostignu spolnu zrelost.

Pasmine srednje do velike veličine spolno su zrele u dobi od 4 do 4,5 mjeseca, divovske pasmine u dobi od 6 do 9 mjeseci, a male pasmine u dobi od 3,5 do 4 mjeseca

 

Izbjegavajte uzgajanje kunića koji imaju genetske nedostatke poput zubne malkozije (vukovi zubi) ili mjesečevog oka (zamućena rožnica) ili stvaraju potomstvo s deformiranom lubanjom (osim kod patuljaka, gdje se otprilike 25% rodi premalo s deformiranom glavom ili nogama)

Nastojte ispuniti savršene standarde za pasminu koju uzgajate.

Kunići se rađaju goli, slijepi i gluhi. Počinju pokazivati ​​dlaku nekoliko dana nakon rođenja, a oči i uši su otvoreni do 10. dana. Novorođeni kunići nisu u stanju regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu do otprilike 7. dana.

Kanibalizam mrtvih mladih javlja se kao prirodni instinkt za čišćenje gnijezda. Ako su svi postupci uzgoja bili ispravni a ženka ubije 2 legala zaredom, ne smije se koristiti za uzgoj.

 

Osigurajte dom za male kuniće (bebe) prije nego što ih dobijete. 

 

Provjerite da li ćete imati rezervne kaveze za vrijeme oduzimanja od roditelja i da ćete si moći priuštiti sve troškove uzgoja. Odlučite kako ćete postupati s malim kunićima nakon odvikavanja od majke.

 • Muški i ženski potomci moraju biti razdvojeni od majke kada su navršili 8 tjedana. U dobi od 3-4 mjeseca kunići trebaju svoj vlastiti kavez. Morate imati dovoljno kaveza za ove životinje u slučaju da ih ne prodajete.
 • Ako pretrpate kavez mladucima oni se mogu međusobno boriti i ozlijediti ili živjeti u lošim uvjetima koji će utjecati na njihovo zdravlje i daljnji uzgoj.
 • Također trebati će vam veliki, sigurno zatvoren vrt za zečeve.
 • Ako planirate prodati zečeve, pokušajte razgovarati s drugim uzgajivačima ili se oglasiti kako biste mogli unaprijed pronašli potencijalne kupce.

 

 

 

 

parenje_kunića

Parenje

 

Parite samo zdrave kuniće

 

Fizičko stanje vaših kunića prilikom parenja izuzetno je važno. Odvedite svoje kuniće veterinaru prije uzgoja, samo kako biste bili sigurni da su potpuno zdravi.

Kunići ne bi smjeli imati prekomjernu težinu ili nedovoljnu težinu, jer to utječe na uspjeh uzgoja. Trebali biste paziti čime hranite kuniće i osigurati im najbolju prehranu kako bi bili zdravi

Provjerite u kavezu ima li dokaza o proljevu. Provjerite na genitalijama oba kunića ima li znakova infekcije, kao što su ekstremno crvenilo, iscjedak, čirevi ili kraste. Ove probleme je potrebno liječiti prije uzgoja.

Ako je vaš kunić agresivan ili nezdrav, nemojte ga uzgajati. Uzgajanje agresivnih zečeva se ne preporučuje.

vodite ženku.

Uvijek vodite ženku mužjaku u kavez.

 

Ostavite uzgojni par zajedno pola sata 

Kunićima dajte vremena za parenje, po mogućnosti 2-3 puta. Ako parite više puta, možete pomoći u veličini legla i uspjehu uzgoja.

Neki pare kuniće ponovo nakon sat vremena ili kasnije istog dana dok ih neki puste 3 puta u jednoj turi.

Ako je ženka tjeskobna, agresivna ili se pokušava odmaknuti od mužjaka, odvojite ih odmah.

Možda ćete htjeti provjeriti ženku kako biste bili sigurni da li je parenje bilo uspješno. Ako su leđa ili rep mokraća mokri, parenje nije bilo uspješano Ostavite kuniće u kavezu i pustite ih da se pare ponovo.

Nije idealno da mužjaka i ženku ostavite zajedno na duži vremenski period. Iako se mogu dobro slagati, mogu se i boriti ukoliko se ženka iznervira. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne postoji opasnost da ženka zatrudni s dva legla odjednom.

 

33_dana_nosi_ženka_zec

Provjerite da li je ženka trudna – osjetite trbuh ženke kako biste utvrdili je li trudna 

Palpacija je najbolji način za to. Ovo je metoda kojom koristite svoje ruke za ispitivanje njezinog tijela tako da osjetite njezin trbuh. Ako je trudna, osjetit ćete embrije veličine grožđa. Za početnike se ova metoda najlakše provodi 10-14 dana nakon parenja.

Trudnoća traje otprilike 28-33 dana, ovisno o pasmini. Mrtva se legla obično isporučuju nakon 34. dana, ali se zna dogoditi da ženke rode i do maksimalno 40. dana.

Ako ženka nije trudna, možete je odmah ponovno pariti.

 

Veličina legla

Broj kunića u leglu može varirati. Jedan od čimbenika je pasmina kunića. Primjerice novozelandski će kunići obično imati oko 6 mladih istovremeno, dok neke pasmine mogu imati samo dva ili tri. Generlano, kunići mogu imati do 20 mladih u leglu. Ostali čimbenici koji utječu na veličinu legla su zdravlje kunića, njegova dob i je li ženka prijateljski nastrojena ili ne. Ako nije osobito prijateljski nastrojena, pogotovo ako je često provjeravate, to joj može biti stresno, pa ona može i ubiti svoju bebu.

 

 

Briga o trudnoj ženki kunića

 

Pripremite kavez, osigurajte dovoljno dodatnog sijena.

 

Oko 25. dana trudnoće reba staviti kutiju za gniježđenje u kavez. Kutija za gniježđenje trebala bi imati meku slamu ili sijeno kako bi ženka napravila gnijezdo.

 

Kutija za gniježđenje trebala bi biti veličine:

dno – 30×50 cm;

prednji i stražnji zidovi – 30×50 cm;

bočni zidovi – 30×35 cm;

visina svih zidova – 30 cm;

 

Izrežite prednju stranu – otvor  u obliku slova V, kako bi kunić mogao ulaziti i izlaziti.

 

Stavite na dno malu žičanu mrežu kako bi se omogućilo istjecanje urina i vlage. Ispod njega stavite papir da upije mokraću.

Napravite rupu u sijenu na stražnjoj strani kutije kako biste potaknuli ženku da se tamo gnijezdi. Ovo može pomoći zaštititi mlade kuniće u situacijama kada mama kunić skače u kutiju i izvan nje.

 

 

Osigurajte ženki mir i tišinu

Ženka treba tiho okruženje bez stresa dok je trudna. Nemojte je podizati ako to zaista nije nužno iz nekog razloga. Nepotrebno podizanje može oštetiti leglo. Ako je podignete, ne dižite je za trbuh.

 

Očekujte da će ženka roditi između 28. i 33. dana nakon uspješnog parenja.

Majka će početi gnijezditi od 25 do 27 dana, a do 32.-33. dana rodit će. Pustite je ako je uhvatite kako rađa, iako je vrlo vjerovatno da će se sve riješiti i očistiti puno prije nego što se probudite. Kunići naime imaju tendenciju da se rađaju prije zore.

Osluškujte zvukove iz kaveza. Mali kunići zvuče kao bebe ptice, a čuti ih je jedan od načina da utvrdite da je majka rodila. To također možete vidjeti prateći kretanje majke u gnijezdu ili ako ženka ima malo krvi na nosu.

Majka će očistiti kavez kako bi osigurala da grabežljivci ne namirišu krv ili osjete druge mirise.

Pregledajte leglo nakon što su mladi rođeni. Uklonite sve mrtvorođene kuniće. Svakodnenvo pregledavajte leglo.

Ako ste uzgojili više vrsta odjednom, možete hraniti mlade kuniće kod drugih majki ako jedna ima previše, a druga premalo mladih u leglu. Obavezno označite “udomljene” kuniće bilo lakom na noktima na nožnom prstu ili trajnim markerom s desne strane uha da bi ih mogli prepoznati (koji su od koje majke).

 

Potražite veterinarsku njegu 

Možda ćete htjeti držati svoju trudnu ženku pod veterinarskim nadzorom (skrbi.) Vaš veterinar može procijeniti zdravlje ženke i stanje u trudnoći.

Komplikacije se mogu dogoditi u bilo kojoj trudnoći. Pazite na trudnu ženku i odvedite je veterinaru ako nije rodila 32. dana. Ako trudnoća dugo traje, može doći do mrtvog legla.

briga_o_majci_i_leglu_nakon_poroda

Briga o ženki i leglu nakon porođaja

 

Redovito hranite ženku

Jednom kada donese kuniće na svijet, dajte ženki onoliko suhe hrane koliko voli i želi, jer će ju mladi prilikom sisanja učiniti gladnom. Nemojte je prestati hraniti povrćem ali količinu povrća nemojte povećavati. Ako ste povećali količinu hrane tijekom posljednjeg tjedna trudnoće, nemojte je ponovno povećavati, tek 3-4 dana nakon poroda možete to učiniti. U potpunosti prestanite s prevelikom količinom hran ukoliko majka ima proljev.

 

Naučite kako postupati s majkom

Ako je ženka sretna i ponaša se normalno, i ako s njom imate vrlo dobar odnos, bilo bi dobro da je pustite van radi malo tjelovježbe. Trebalo bi je pustiti na sat vremena ako je na to navikla. Ovo će vam pružiti priliku da pregledate gnijezdo i uklonite sve mrtvorođene kuniće.

Budite oprezni ako pokušate prići blizu gnijezda ukoliko vam majka ne vjeruje ili se uznemirila.

Neki kažu da će majka napustiti male kuniće ako ih dodirnete, ali drugi tvrde da možete prići bebama kunićima bez da se majka uznemiri.

 

provjerite_temperaturu_gnjezda

Provjerite temperaturu gnijezda

Temperatura u kutijama za kuniće kreće se između 10 i 20 C. Ako je gnijezdo previše hladno, novorođeni kunići se mogu smrznuti. Redovito provjeravajte temperauru.

 

Svakodnevno provjeravajte leglo

Provjeravajte leglo tijekom dana i noći. Provjerite ih dok se hrane, kako biste bili sigurni da se normalno hrane. Možda ćete im trebati dati dodatnu hranu. Također se trebate pobrinuti da dobivaju na težini u pravilnim intervalima.

 

Očistite kutiju i kavez

Loši uvjeti mogu uzrokovati smrt mladih kunića. Osigurajte da kutija za gniježđenje nije prekrivena mokraćom i izmetom, i da je sijeno čisto i higijenski. Ako kutija i kavez nisu čistito može ponekad privući muhe. Muhe mogu prouzročiti infekcije. Zamijenite materijal gnijezda tjedan dana nakon što je leglo rođeno. Pazite na leglo nekoliko dana nakon promjene sijena. Mladunčad  ima tendenciju napuštanja kutije gnijezda nakon promjene sijena, a ako je hladno, mogu se smrznuti. Nastavite mijenjati sijeno svakih nekoliko dana. Izvadite kutiju nakon 3 tjedna.

 

Održavajte dnevnu rutinu majke normalnom. 

Pustite ženku (majku) van tijekom dana, ali imajte na umu da će u ovom razdoblju izgubiti dlaku na trbuhu i prsima, pa stavljanje na mokru travu ili na hladno nije preporučljivo.

 

Odvojite mladunčad od majke u dobi od 6 do 8 tjedana. 

Odvojite mladunčad u 7. tjednu. Izdvojite i hranu tako da se mladi kunići mogu slobodno hraniti, pazeći da dobiju dovoljno hrane. U 8. tjedanu preselite mlade u pojedinačne kaveze ili u parove. Također možete premjestiti sve majke i očeve kuniće u jedan kavez, a mlade u drugi.

Period odvikavanja može biti stresan za majku i za leglo. Pobrinite se da svi imaju dovoljno vode i hrane. U vodu možete dodati i probiotike kako biste pomogli probavnom zdravlju kunića.

kako_uzgajati_kuniće

Nadamo se da Vam je ovaj kratki vodič uzgoja kunića bio od pomoći za odluku o uzgoju ovih simpatičnih životinja.

 

VAŽNA IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI – OVA WEB STRANICA NE NAMJERAVA PRUŽATI VETERINARSKE SAVJETE. IAKO PRUŽAMO INFORMATIVNI SADRŽAJ, PROIZVODE I RESURSE, KAO I OBRAZOVANJE O ŽIVOTINJAMA; INFORMACIJE I SADRŽAJ NA PET-PORTAL.NET NAMIJENJENI SU SAMO ZA OPĆE ZNANJE. NIJE NAMIJENJENO PREDSTAVLJANJU PROFESIONALNIH SMJERNICA ILI VETERINARSKIH SAVJETA.