0
Your cart
Your cart is empty.
Please go to Shop Now
Proizvod Cijena Količina Ukupno

PRIBOR ZA UZGOJ PASA

Sve veći broj proizvoda i brendova odgovarajuće opreme za uzgajivačnice ili potrepština za njegu pasa učinilo je odluku o kupnji težom. Većina naših recenzija proizvoda za kućne ljubimce informira Vas o najvažnijim značajkama koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje.

U većini članaka, koje ćete pronaći u nastavku, navode se najbolji proizvodi, a mi nastojimo održavati podatke ažuriranima, redovitim pregledom na tržištu i unosimo promjene po potrebi.

Nastavite čitati naše nepristrane recenzije pribora za uzgoj pasa, opreme za njegu pasa, poslastica za pse, hrane i igračaka.

1. OPREMA ZA UZGOJ PASA

           

Uzgajivači pasa moraju uložiti u zalihe da bi započeli uzgoj pasa.

Teško je nabrojati baš svu opremu koju ćete kao uzgajivač koristiti za uzgoj pasa, bez obzira imate li jednog ili deset njih. Naime, različite pasmine zahtijevaju različite potrebe, ali postoje neke glavne i ključne stvari  – oprema koju svaki uzgajivač pasa treba posjedovati.

 

KUTIJA I PRIBOR ZA ŠTENJENJE

Kutija za štenjenje – kotilica, je udobrno mjesto gdje će se skotna kuja osjećati dovoljno sigurno da može paziti na svoje štence tijekom prvih dana i tjedana nakon okota. Vrhunska kutija za štenjenje dizajnirana je da zaštiti leglo od hladnoće i opasnosti s kojima bi se mogli suočiti ako bi mogli slobodno lutati. Na unutarnjoj strani, svaka takva kutija obično ima donju ogradicu kako bi zaštitila štence od majke, da ih ne zgnječi ili uguši.

Uz to, svaki uzgajivač mora posjedovati potpuno opremljen pribor za štenjenje, koji bi trebao sadržavati predmete koje bi uzgajivač mogao zatrebati ako kuja zahtijeva određenu pomoć tijekom štenjenja (npr. škare s okruglim vrhom, flasteri, zubni konac, kirurške rukavice …).

 

 

ZAMJENSKO MLIJEKO

 

Ako skotna kuja, ili ona koja je upravo oštenila štence, ne može proizvesti dovoljno mlijeka ili ga uopće ne može proizvesti, u tom slučaju morate koristiti zamjensko mlijeko, kako biste bili sigurni da štenci od samog dolaska na svijet zadovoljavaju sve svoje prehrambene potrebe. Zamjensko mlijeko dolazi u prahu ili u tekućem obliku, a može se davati i skotnim kujama kao izvrstan dodatak zdravlju.

Proizvođači su potpuno svjesni koliko štencima treba proteina, masnih kiselina i ugljikohidrata u toj vrlo ranoj fazi, tako da se ti zahtjevi lako mogu zadovoljiti.

Međutim, morate biti oprezni, jer je štencima potrebno puno mikrohranjivih sastojaka za koje je manja vjerojatnost da će biti potpuno navedeni na svakoj zamjeni mlijeka.

Kozje mlijeko prirodno je zamjensko mlijeko za štence jer ima sličan sastav mlijeka kuje – majke.

 

 

SREDSTVA ZA ČIŠČENJE I DEZNFEKCIJU UZGAJIVAČNICE

Uzgoj pasa podrazumijeva ne samo imai pse već podrazumijeva i svakodnevno vođenje brige o čistoći uzgajivačnice. Morate odabrati sredstva za čišćenje i dezinfekciju uzgajivačnice koja neće naštetiti vašim psima i površinama (na kojima ćete ih koristiti).

Čišćenje podrazumijeva i čišćenje zdjelica za vodu i hranu. Zbog prljavih zdjelica može doći i do trovanja hranom. Dobra vijest je da možete koristiti uobičajeni tekući deterdžent za pranje posuđa, tako da nemate izgovora da uzgajivačnicu ne održavate čistom.

 

TERMOMETRI

Kad god uočite ili posumnjate da je vaš pas slab ili možda bolestan – morate provjeriti njegovu temperaturu pomoću termometra za pse i nadzirati ga tijekom sljedećih sati i dana. Jednom kada se pas bori s određenim medicinskim stanjima (infekcije, upale, bol, itd.), to će obično biti popraćeno porastom ili padom tjelesne temperature. To vam može pomoći da procijenite je li potrebno posjetit veterinara ili još možete pričekati s posjetom veterinaru. Ako uzgajate pse, trebali biste izmjeriti i temperaturu ženke kako biste bili svjesni tjelesne temperature i kada se približava okot.

Pseći termometar može biti analni ili moderniji pomoću lasera. I jedno i drugo može biti učinkovito, no unatoč znanstvenom napretku, čini se da laserski termometri koji su na raspolaganju, nemaju točnost rektalne temperature pasa. Također, moderni termometri koštaju više od prosječnog termometra.

 

PRIBOR ZA HRANJENJE POMOĆU SONDI

Vjerovali ili ne, neki štenci nemaju dovoljno velika usta da se mogu zakačiti za majčine sise. Čak je i hranjenje takvih štenaca bočicama vrlo izazovno i često nemoguće.

Hranjenje sondama (cjevčicma) vrši se pomoću šprice ili kateterske cijevi. Imaju vrlo male završetke i omogućuju nesmetano hranjenje štenaca. Međutim, budući da su rupice tako male, trebat će puno više vremena kako bi im dali svaki obrok u potpunosti pri svakom hranjenju. Samo budite strpljivi i oni će uskoro narasti dovoljno da možete koristiti uobičajenu bočicu za hranjenje štenaca.

Uz takvu cjevčicu, trebat će vam štrcaljke za jednokratnu uporabu, grijaća podloga za smirivanje pasa tijekom i nakon svakog obroka te kalorični dodatak obroku kako biste osigurali brzi rast.

 

KUTIJE ZA ŠTENCE

Mnogi štenci ne mogu niti smiju mokriti ili vršiti nuždu na otvorenom. Glavne prednosti i blagodati takvih kutija su  izbjegavanje obavljanja nužde svuda i olakšavanje čišćenja izmeta . Neke takve kutije za štence mogu koristiti i odrasli psi, ovisno o veličini tijela. Idealno su rješenje za ljude koji rade puno radno vrijeme i žive u stanu. Neki psi također imaju problema s kontrolom mjehura ili je vrijeme toliko loše da biste radije ostali kod kuće.

Postoji nekoliko mogućnosti da štenci obavljaju nuždu:

 • U klasičnoj kutiji za leglo,
 • pelene (upijajući) jastučići za obavljanje nužde,
 • plastična mreža,
 • kutija od sintetičke trave i
 • kutija od prave trave.

Svaka od ovih vrsta ima prednosti i nedostatke, od prosječnih prodajnih cijena do trajnosti. Upijajući jastučići za mokraću glavno su rješenje za obavljenje nužde štenaca u kući/stanu, dok je primjerice trava, bilo da je sintetička ili stvarna, možda bolje rješenje budući da vizualno štencima oponaša ono što će pronaći vani kada tamno obavljaju nuždu.

 

SPREMNICI ZA PSEĆU HRANU

Uzgajivači pasa vole hranu za pse kupovati na veliko, jer je to jeftinija i jednostavnija opcija. Međutim, kupnja takve velike količine hrane znači da morate biti u mogućnosti negdje spremiti teške vreće hrane. Jednom otvorena vreća može dovesti do toga da hrana brzo izgubi ukus, i da nakon nekoliko dana ili tjedana vaš pas može ju prestati jesti.

Pohranjivanje suhe pseće hrane u posudu (spremnik) za hranu pomoći će vam da hrana duže ostane svježa, osiguravajući idealnu razinu ukusa. Postoje neke vrlo jeftine kutije za odlaganje hrane, kao i metalni spremnici.

 

ZDJELICE ZA HRANU I VODU

Zdjelice za hranu i vodu su ono što morate imati za svakog psa. Očito je da ih trebate nekoliko, a moraju se moći lako čistiti. Osim toga, stvar su osobnih preferencija, osim ako ne želite investirati u luksuznu posudu s hranom, u kojem slučaju cijene mogu lako skočiti uvis.

Tekuća voda prirodno je privlačnija od stajaće, stoga su fontane za vodu za pse najučinkovitiji način da natjerate svoje pse da piju više vode.

 

AUTOMATSKE HRANILICE ZA PSE

Vlasnici pasa i uzgajivači pasa žive vrlo užurbano; neki imaju dodatne poslove, bogat društveni život, posjećuju razna događanja za pse, itd. Tijekom tih izleta neki od njihovih pasa moraju ostati kod kuće a još uvijek ih se treba hraniti savršenom količinom u savršeno vrijeme. Automatske hranilice za pse čine upravo to.

Postoje razni modeli, nekima se može upravljati putem pametnog telefona, dok drugi jednostavno pune posudu kad se isprazni. Najbolji je kompromis nabaviti najbolju elektroničku hranilicu za pse koju si možete priuštiti i zakazati vrijeme i veličinu svakog obroka.

Nakon završetka postavljanja i programiranja, možete gledati čaroliju i sreću kod psa kada mu se zdjelica napuni hranom, sama od sebe. Obavezno nabavite automatsku hranilicu s ugrađenim sustavom protiv zaglavljivanja kako biste izbjegli gladovanje psa dok vas nema.

 

VAGE ZA PSE

Kao uzgajivač pasa, morate osigurati da svi štenci pravilno rastu u skladu s tablicom normalnog rasta koju daje veterinar. Tijekom prvih tjedana vaganje se događa svakodnevno, stoga je potrebno da posjedujete dobru pseću vagu. Ovisno o pasmini, možda ćete uspjeti nabaviti jeftinu vagu ili ćete možda htjeti uložiti u dugotrajnu profesionalnu veterinarsku vagu.

Zapamtite, ovo je obvezna oprema ako se mislite baviti uzgojem. Svakodnevno vaganje štenaca može vas upozoriti na rane znakove nekih medicinskih problema; pa se obavezno odlučite za neku od vaga.

2.KAVEZI, OGRADE I KUĆICE ZA PSE

 

Pravi smještaj za pse izuzetno je važan za dobrobit i razvoj pasa.

 

Svaki pas treba mjesto na kojem se može mirno i ugodno odmoriti. Ovisno o veličini i željama ili potrebama psa, možete se odlučiti za vanjsko mjesto ili prekrasnu zatvorenu kućicu za pse. Za štogod se odlučili želite to mjesto učiniti što ugodnijim koristeći odgovarajuće obloge i prikladne materijale.

IGRAONICE ZA ŠTENCE

Igraonice za pse i štence su jedan od važnijih alata ako si ne možete priuštiti stalno nadgledanje svog ljubimca, možda zato što radite dugo, čak i od kuće. Svakako su neophodne za sve, čak i ako se neće svakodnevno koristiti. Sprječavaju da vaš pas grize opasna mjesta. Prostoriju ili dio prostora u kojem je vaš ljubimac možete pregraditi i osigurati ogradicom.

 

 

SANDUCI ZA PSE USKLAĐENI S IATA SUSTAVOM

Većina zrakoplovnih tvrtki zahtijeva da psi i drugi kućni ljubimci budu sigurno smješteni u sanduke usklađene s IATA sustavom tijekom međunarodnih letova i letova na velike daljine. Ti se sanduci drže u skladištu i trebali bi slijediti smjernice Međunarodnog udruženja zračnog prometa i one određene zrakoplovne tvrtke kojom putujete.

Općenito, transportni sanduci trebaju rešetku za ventilaciju, vrećicu za pseće dokumente, posude za hranu i vodu, metalne matice te čvrsti okvir. Obično su malo skuplji zbog svoje čvrstoće, ali trebali bi vam izdržati cijeli život bez ikakvih problema, a takve sanduke apsolutno možete koristiti i kod kuće.

 

 

MEKANI TRANSPORTERI ZA PSE

 

Male i srednje pasmine pasa možete brzo smjestiti u transportere od mekanog materijala i s lakoćom prevesti bilo gdje. Iako se zbog svog materijala ne preporučuju često, idealno su rješenje za brza odn. kraća putovanja jer se mogu preklopiti u roku od nekoliko sekundi i rasklopiti za upotrebu na licu mjesta.

Mnogi ih koriste kod kuće kad trebaju nešto obaviti pa da bi psi bili sigurni na nekoliko minuta ili sati. Osim toga, vrlo mladi psići također mogu sigurno ostati u mekim transporterima jer postoji vrlo mala vjerojatnost da će ih gristi ili grebati.

 

TEŠKI KAVEZI ZA PSE

Mnogo pasmina pasa poznato je po svojoj snazi, atletičnosti i okretnosti. Uobičajene sanduke (kaveze), čak i dobre kvalitete, takve pasmine mogu lako preskakati, žvakati i grebati, i osloboditi se. Na primjer, njemačke doge, njemački ovčari, rotvajleri, mastifi i sl. bi se mogli lako izvući iz takvog uobičajenog kaveza.

Rješenje za ove pasmine, posebno za vanjsku upotrebu, je ulaganje u kaveze za velika opterećenja. Prostrani su i udobni onoliko koliko je potrebno, dok psa ne prevezete na određeno mjesto. Međutim, ojačani su i konstruirani kako bi spriječili da bilo kakav pas pobjegne iz njih. Mehanizam otvaranja posebno je dizajniran da izbjegne situacije kod pasa koji uspiju pobjeći iz običnog kaveza. Šipke su deblje i ojačane kako bi se oduprle teškom žvakanju i/ili grebanju.

 

UZGOJ PASA NA OTVORENOM

Za razliku od kućica za pse koje koristite u kući/stanu, uzgajivačnice na otvorenom puno se više fokusiraju na praktičnost, a manje na estetiku. Uzgajivačnice pasa postoje u različitim vrstama:

 • uzgajivačnice na otvorenom – uglavnom ih koriste skloništa,
 • uzgajivačnice sa boxevima – koje uglavnom koriste uzgajivači – farmeri,
 • kavezi za pse – uglavnom ih koriste uzgajivači u stanu/kući.

Zbog različitih potreba svakog uzgajivača, teško je preporučiti određeni proizvod.

Neki uzgajivači zahtijevaju pokretljivost i trebat će im sprave koje se lako mogu rastaviti ili one na kotačima. Drugi uzgajaju velike pasmine pasa, pa im je potrebno veliko zatvoreno područje s vrlo visokim pločama koje bi mogle odoljeti agresivnom navaljivanju pasa. Budući da se vanjske kućice za pse koriste vani, većina dolazi s poklopcem, kao i premazom protiv hrđe.

 

KUĆE ZA PSE NA OTVORENOM

Kućice za pse na otvorenom predivan su smještaj za pse za koje želite da povremeno borave u vašem vrtu ili dvorištu.

Općenito su izrađene od metalne mreže ili drveta i često uključuju krov koji pruža određenu zaštitu od vremenskih neprilika.

 

BOXEVI ZA PSE

Bez obzira držite li svoje pse u zatvorenom ili na otvorenom, želite urediti siguran i zaštićen prostor na otvorenom da vježbaju i uživaju. Očito vam to neće biti potrebno ako živite u stanu.

Koliko god i vi voljeli njih, često je nerealno držati pse slobodno u kući i van nje. Najsigurnije i najprilagođenije rješenje za uzgajivače pasa je postavljanje uzgajivačnica pomoću boxeva koji psima nude dovoljno prostora da se odmore.

Sukladno tome, postoje idealni pokrivači i navlake za sanduke (boxeve).

3.OPREMA ZA PSEĆE KREVETIĆE

 

Svaki pas zaslužuje dobar i udoban krevet za izležavanje i spavanje!

 

Možda se nekome ne čini bitnim ova kategorija, ali psi zaista vole da im je udobno dok spavaju, kao i mi ljudi. Različiti psi trebaju različite krevete. Nekima su potrebni ortopedski kreveti, drugima su potrebni  kreveti otporni na žvakanje, dok nekima trebaju samo mekani pseći jastuci kako bi bili im bilo udobno i kako bi se odmarali.  S druge strane, neki vlasnici žele za svog psa krevet koji izgleda dobro u dnevnoj sobi ili onaj koji je nizak, visok ili jednostavno drugačiji. Zapamtite, udoban krevet ipak ima prednost od onoga koji se sviđa isključivo vama.

 

 

 

NEUNIŠTIVI KREVETI ZA PSE

Vlasnici pasa znaju da, bez obzira da li posjedujete pitbulla ili čivavu, naši ljupki psi žvaču, grebu, kopaju i uništavaju gotovo sve što požele i što im je dostupno. Nekad ih to jednostavno zabavlja, a nekad to rade namjerno. Zato je važno da kreveti za pse budu neuništivi.

Gotovo je nemoguće da pseći krevet bude potpuno neuništiv jer bi takav materijal za većinu vlasnika koštao previše! Međutim, mnogi proizvođači uložili su puno truda u proizvodnju visokokvalitetnih kreveta za pse, vodootpornih, otpornih na ogrebotine, na žvakanje, sposobnih da izdrže godinama…

 

IZNIMNO VELIKI KREVETI ZA PSE

Veliki psi, pa čak i više kad postanu stariji, imaju teže tijelo koje  isušuje i slabi njihove zglobove, mišiće i ukupnu strukturu kostiju. Takvi psi, na primjer, postaju vrlo izloženi riziku od artritisa i displazije kuka, a to je zbog krhkosti njihovog okvira.

Osigurati velikim psima visokokvalitetni XXL krevet, ključ je za smirivanje bilo kakve boli koju mogu imati, ali i za smanjenje pritiska na njihove zglobove. Većina psećih kreveta za velike pasmine pasa imaju specifične ortopedske značajke i koje će uistinu utjecati na način spavanja vašeg ljubimca.

Svi možemo jednom prespavati na tvrdom betonu i osjećati se dobro sljedeći dan, ali ono što je važno kod spavanja je imati uzastopne noći odmora godinama kako bismo imali zdrav život. Ako imate aktivnog ili velikog psa, uložite u dizajn XXL kreveta s memorijskom pjenom posebno za pse. Vaš ljubimac biti će vam zahvalan!

 

RASHLADNI KREVETI ZA PSE

Ljeto je izazov za mnoge pse, a posebno za one koji se teško nose s toplim vremenom. Vjerojatno ste bili svjedoci kako vaš pas odlazi u vašu kupaonicu spavati na podnim pločicama ili pokušava ostati blizu otvorenih vrata kako bi uhvatio malo hladnog (svježeg) zraka. To je znak da je vašeg psa pomalo iznervirala vrućina, a budući da se psi ne mogu znojiti, potrebna im je (vanjska) pomoć da se ohlade.

Rashladni kreveti i jastuci za pse dizajnirani su na načine koji poboljšavaju odvođenje topline i ventilaciju. Prvo, tjelesnu toplinu psa treba rasipati i ne zadržavati (suprotno onome što zimski kreveti za pse pokušavaju postići). Zatim trebate osigurati da svježi zrak cirkulira ispod, oko ili kroz sam krevet. Određeno povišenje je ono što većina proizvođača želi postići prilikom dizajna. Za vrlo vrućih dana upotreba rashladnih jastučića pružit će trenutno olakšanje.

 

 

POVIŠENI KREVETI ZA PSE

Bolesni, stariji i ozlijeđeni psi preferiraju podignute (povišene) krevete, tako da ne trebaju savijati noge kako bi ulazili i izlazili iz njih. Međutim, psi koji pate od toplog vremena uživat će u povišenim krevetima za pse zahvaljujući ventilaciji koju on sam po sebi pruža. Psi obično spavaju na krevetima koji su izravno na podu – ispod psa nema cirkulacije zraka pa toplina ostaje zarobljena.

S povišenjem dopuštate hladnijem zraku da cirkulira i tjelesnoj temperaturi psa da se rasprši.

Povišeni kreveti za pse također se preporučuju agresivnim žvakačima jer su često građeni od vrlo jakih materijala i psima nude manje mogućnosti da ih žvaču. Mrežica na kojoj će vaš pas odsjesti vrlo je važna i mnogi proizvođači koriste tkanine dobre kvalitete.

 

LUKSUZNI KAUČI ZA PSE

Kauči za pse nešto su između ležaljki i otmjenih kreveta za pse. Uglavnom su usmjereni na dizajn, ali ako ste spremni potrošiti dovoljno novca, vidjet ćete da su i praktični i udobni. Udoban i kvalitetan pseći kauč lako bi mogao biti izvrsna zamjena za oštećeni pseći krevet.

Kauči za pse obično su plišani i nude puno podloga, što ga čini omiljenim mjestom za odmor svih pasa. Ako ste vlasnik velike pasmine pasa, možda biste trebali razmisliti da li je to pravi proizvod za vašeg psa – pseći kauč mora pružiti veliku potporu tijelu vašeg psa.

 

JASTUCI ZA PSE

Jastuci za pse postoje iz dva jednostavna razloga: pružiti našim kućnim ljubimcima dodatnu udobnost i također zato što, budimo iskreni,  izgleda prilično cool i profinjeno (sve dok nije prekriven psećom dlakom). Korištenje psećih jastuka u kavezu, primjerice, također je način da se vaš pas u njemu osjeća ugodnije.

Suština jastuka za pse svodi se na to da je veliki jastuk funkcionalan za psa, pogotovo jer psima nije od presudne važnosti izgled jastuka. Psi preferiraju ružni jastuk koji je super udoban od super slatkog jastuka na kojem se ne osjećaju dobro i koji im nije udoban.

Očito je da ako imate štence kod kuće, želite se usredotočiti na vodootporni jastuk ili barem na jastuk koji se može prati u mašini.

 

VREĆE ZA SPAVANJE ZA PSE

Pseće vreće za spavanje su super stvar! Bez obzira idete li na jednodnevno kampiranje ili ste više avanturist s redovnim kampiranjem, nužna vam je čvrsta dugotrajna vreća za spavanje za vas ali i za vašeg psa. Na tržištu je vrlo malo izbora i oni definitivno nisu najjeftiniji.

Nekoliko se aspekata računa prilikom odlučivanja koja je vreća za spavanje za pse prikladna za vašeg psa. Općenito, sve se to svodi na zadržavanje topline, obloga dna za udobnost i za hidroizolaciju, kvalitetu materijala za dugotrajan boravak , lako raspakiravanje i spremanje, i vrlo važno – lako čišćenje.

Za razliku od vreća za spavanje za ljude, za pseće vreće za spavanje trenutno još uvijek nema previše opcija (izbora).

 

DEKE ZA PSE

Deke za pse su često potreba vlasnika da psu bude udobno i toplo, ali izgleda da nemaju neku posebnu svrhu. Svakako, drže naše pse na toplom, ali i njih sve više vole psi do te mjere da neprestano vuku svoju omiljenu deku po cijeloj kući, usput vam brišući pod.

Deke za pse su neki oblik potrebe za opskrbom kreveta nekom posteljinom. Zbog toga će svaki vlasnik i uzgajivač pasa kupiti dekicu za pse.

Izuzetno su jeftine. Zapamtite, psi će se često igrati krpama i pokrivačima, pa budite sigurni da za deku ne trošite previše novaca!

4.PRIBOR ZA NJEGU PASA

 

Grooming nije samo četkanje pasa!

Uzgajivači pasa često sami njeguju vlastite pse. Profesionalne groomere i salone posjećuju samo kada se bliži izložba pasa. Dotjerivanje psa izuzetno je jednostavno ako imate prave alate, kao što je navedeno u nastavku.

Također, uložite u dobru kadu za pse i, kao odgovoran vlasnik psa u sveobuhvatan pribor za prvu pomoć kako biste pravilno pazili na zdravlje svog psa, a ne samo na njegov izgled.

 

STOL ZA DOTJERIVANJE

Prva stavka na popisu za kupnju bilo kojeg alat za grooming pasa je nabaviti najbolji stol za njegu koji može dobiti za svoj kućni budžet. To uopće ne znači najskuplji ili najfiniji stol, već stol za njegu prilagođen vrsti posla za koju ćete ga koristiti.

Pogledajte sveobuhvatan članak – vodič za kupnju najboljih stolova za njegu pasa.

Ako ste vlasnik psa ili uzgajivač pasa, a stol koristite svaki mjesec nekoliko sati, možda biste trebali imati mali sklopivi stol za njegu. Međutim, ako vam je vaš stol za njegu zapravo zamjena za odlaske u salon za njegu pasa onda će vam se svakako svidjeti hidraulični stolovi za njegu koji će vam pomoći da izbjegnete tjelesni umor (bolove u leđima) i zadržite kućne ljubimce sigurnima.

 

KOMPLETI ZA NJEGU PASA

Dobar pribor za njegu pasa čini sve ono što bi svaki ljubimac vlasnik i/iliuzgajivač trebao koristiti za uljepšavanje svog psa. Postoje neki očiti predmeti kao što su brusilice za nokte, škare, četke… Uz to, neki pribori za njegu pasa uključuju lagane škare za pse i maramice za čišćenje.

Kompleti za njegu izvrsni su za one kojima je potreban sveobuhvatan set alata za njegu, ali nemaju vremena ručno odabrati svaki pojedini proizvod u njemu. Svakako, ako prisustvujete izložbama pasa, radije ćete odabrati najbolje proizvode pojedinačno, ali ako je to samo za njegu svakih nekoliko tjedana, komplet je i više nego dovoljan.

 

ŠKARE ZA NJEGU

Nema izvrsnog groominga bez torbice pune izuzetno oštrih škara za šišanje pasa i škara za stanjivanje dlake. Škare za njegu kreću se od vrlo jeftinih pa sve do vrlo skupih (nekoliko stotina eura); sve ovisi o tome za šta vam škare služe odn. što želite raditi s njima.

Neki psi zahtijevaju određene vrste škara, dok drugi zahtijevaju detaljnije radove s manjim škarama.

Pročitajte naš članak o kupnji škara za njegu. Obavezno uložite u prave alate u smislu njihove funkcionalnosti, ali i ergonomskog dizajna kako biste smanjili umor zgloba tijekom groominga.

 

MAŠINE ZA ŠIŠANJE PASA

Škare za dotjerivanje tj. njegu pasa sve češće se zamjenjuju mašinama za šišanje pasa. Najbolje mašine za pse proizvedene su od istih brendova koji opremaju salone ljepote i frizere.

One su zapravo stvorene za uređivanje pasa na savršen način bez ikakvih smetnji (vrućina, vibracije, buka …)

Psi imaju osjetljivu kožu, tako da mašine za šišanje kućnih ljubimaca ostaju hladnije i nakon duljih vremenskih razdoblja uporabe, oštrice mašina su vrlo oštre kako biste mogli proći kroz najgrublje slojeve dlake. Psi se također mogu malo uplašiti prilikom groominga, pa je tišina ključni element u mašinama za šišanje pasa. Snaga mašina je također važna.

Budući da su psi međusobno vrlo različiti, mašine za šišanje pasa trebaju udovoljavati različitim slučajevima korištenja; nije rijetkost vidjeti profesionalnog groomera s nekoliko različitih mašina, za različite vrste radova.

Neki se psi jako uznemire kad im približite električni trimer, obično zbog buke i vibracija, pa smo pronašli i najbolje tihe trimere. Ako prvi put šišate svog psa, pogledajte ove savjete i pogledajte naš popis različitih vrsta trimera.

Ako mašine za šišanje koristite samo kod kuće, pogledajte našu posebnu recenziju posvećenu kućnim trimerima za pse. Jedini razlog zbog kojeg su isplativi jest taj što su namijenjeni povremenoj upotrebi.

Za češće ili svakodnevno korištenje koristite profesionalne trimere.

 

SUŠILICE ZA PSE

Njega uvijek započinje dobrim pranjem i ispiranjem, a zatim slijedi postupak sušenja. Koža psa izgorjeti će ako koristite uobičajeno ručno sušilo za kosu, tako da morate uložiti u najbolje sušilo za pse. Postoje tri vrste sušila za pse, a mi ih navodimo u nastavku prema redoslijedu preporuka:

 • Sušilice na hladni zrak- hladni zrak miniran je velikom brzinom kako bi otpuhao vodu sa pseće dlake
 • Sušilice za pse pod niskim tlakom- zagrijani zrak puše malom brzinom,
 • Ručne sušilice za pse- tiša i slabija verzija sušila za kosu za ljude.

Budući da je vrućina takav problem i da je u nekim slučajevima već dovela do smrti pasa, prva kategorija je ona na koju biste trebali gledati kao na refleks.

Sušilice na hladni zrak nisu samo najsigurnije sušilice za pse, već su i najučinkovitije u sušenju bilo koje vrste dlake. Zahvaljujući visokom tlaku i nevjerojatnoj brzini, u roku od nekoliko minuta osušit će dvostruku dlaku pasa.

Sušilice s niskim tlakom druga su najbolja opcija: polako raspršuju zagrijani zrak i suše psa kroz vrući zrak. Vjerojatno ste ih vidjeli u nekim salonima za njegu.

Groomer mora redovito kontrolirati temperaturu kako bi osigurao idealnu temperaturu za psa.

Ručne sušilice za pse smiju kupiti i koristiti samo vlasnici pasa s izuzetno ograničenim budžetom, jer nisu učinkoviti, a vrlo su opasni.

Uopće ih ne preporučujemo, a čak prije preporučujemo sušenje ručnikom kao alternativu.

 

ŠKARE ZA NOKTE ZA PSE

Rijetko kad ćete čuti da vlasnici baš vole rezati svom psu nokte, kao i da neki psi baš jako voli rezanje noktiju. Svi obično čekaju onaj strašni zvuk tapkanja noktiju po podu da bi to morali izvesti u konačnici. Mnogi vlasnici pasa posjećuju groomera ili veterinara samo da bi podrezali nokte, dok su drugi zaključili da im se to ne isplati jer se to može učiniti kod kuće besplatno, koristeći dobre škare.

Ako vam nije ugodno rezati nokte svom ljubimcu, možete kupiti brusilice za pseće nokte.

One su malo skuplje, ali ne uključuju rezanje već brušenje noktiju. Potrebno je nekoliko minuta i daje izvanredan rezultat. Ni psima ne smeta!

 

SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE UŠIJU PASA

Jedno od najčešćih stanja koje veterinari često vide kod pasa koje pregledavaju je infekcija uha koju uzrokuju grinje, bakterije ili gljivice. Pročitajte naš članak o najboljim sredstvima za čišćenje ušiju pasa.

Oblik psećeg uha nije kao onaj kod nas ljudi, pa štapići za uši neće doprijeti do svakog dijela uha. Većina vlasnika pasa ignorira higijenu ušiju svog psa i počinju reagirati kad je prekasno.

Kad se redovito radi, čišćenje ušiju izuzetno je jednostavno i traje minutu ili dvije. Za psa je ovo potpuno bezbolno, čak i ako nije nužno ugodan trenutak. Ali to je potrebno ako želite izbjeći upale uha uzrokovane ušnim grinjama, bakterijama i gljivicama.

Osim nekoliko iznimaka, sredstva za čišćenje pasa za uši tekuće su kapi koje se uliju u uši vašeg psa, a zatim kružnim pokretima masirajte i pustite. To vam možete uštedjeti novce radi odlaska veterinaru.

 

PASTA ZA ZUBE ZA PSE

Zubni problemi i bolesti desni na samom su vrhu stanja koje veterinari svakodnevno vide ; i ovdje opet, to je zbog toga što neki vlasnici pasa i uzgajivači jednostavno nekad zanemare oprati zube psa.

Paste za zube dolaze u raznim rasponima cijena i u raznim stilovima: enzimska, potpuno prirodna, u spreju, za osjetljivo zubno meso, itd. Za najugroženije pse čak postoje i paste za zube koje nije nakon toga potrebno četkati. Pranje vanjske strane zuba vašeg psa obično je dovoljno jer će se pseći jezik nositi s unutarnjom stranom. Tako će se boriti protiv nakupljanja loših bakterija, plaka i kamenca.

Redovito održavajte zube vašeg psa čistima, ako želite izbjeći pojavu parodontalnih problema za nekoliko godina. Loš zadah, otečene desni, obezbojeni i iskrivljeni zubi mogu se izbjeći ako usvojite pravu rutinu njege zuba još dok je vaš ljubimac bio štene i dobio prve zube.

 

 

 

 

MIRISI ZA PSE

Psi obično lijepo mirišu kada napuste salon za uljepšavanje. Da, groomeri često koriste mirise (dezodoranse) za pse. Preporučujemo vam da kod kuće imate sprej koji ćete koristiti svakih nekoliko dana.

Postoje dvije vrste mirisa za pse:

 • Mirisi za čišćenje- aktivno se borite protiv loših bakterija i klica kako biste ostavili svježu kožu i dlaku,
 • Dezodoransi za prikrivanje neugodnih mirisa- jednostavno prikrivaju neugodne mirise pomoću jačeg i ljepšeg mirisa.

Očito je da se uvijek trebate usredotočiti na korištenje dezodoransa za pse namijenjeno čišćenju pasa jer je sveukupno puno zdravije od pukog prikrivanja lošeg mirisa psa. Prema uobičajenim mjerama opreza, počnite s korištenjem mirisa na malom dijelu tijela vašeg psa samo kako biste bili sigurni da on ili ona dobro reagira.

Cijene su općenito pristupačne kada su mirisi (dezodoransi) za pse u pitanju, uzimajući posebno u obzir da isti dugo traju, odosno ne nanose se prečesto ni u prevelikim količinama.

 

MARAMICE ZA PSE

Maramice za pse jednostavne su za upotrebu i štede vrijeme. Pomoći će vam da očistite pseću kožu, dlaku, zube, uši, oči, šape i gotovo sve ostalo. Postoji vrsta psećih maramica za većinu dijelova tijela. Naime, maramica je samo komad tkanine namočen u otopinu koja je formulirana za obavljanje određenog zadatka (uklanjanje neugodnih mirisa, razbijanje bakterija, nadzor nakupljanja kamenca itd.).

Očito je da vlasnici pasa moraju biti oprezni pri odabiru i korištenju maramica jer neke od njih mogu biti oštrije odn. grublje od drugih. Doista, neke su maramice svakodnevni proizvod, dok se druge obično preporučuju s ljekovitim učinkom, jer su njihovi aktivni spojevi puno jači.

Antibakterijske maramice za pse toliko su prikladne i isplative da bi bilo ludo ne imati ih kod kuće. Mogu se ponovno zatvoriti i sigurno čuvati mjesecima.

 

LJEKOVITI ŠAMPONI ZA PSE

Ljekoviti šamponi za pse namijenjeni su smirivanju i ublažavanju svrbeža kože.

Ljekoviti šamponi sadrže aktivne spojeve koji se bore protiv bakterija, gljivica, virusa, crva, pa čak i parazita. Koji god problem s kožom imao vaš pas, nakon što vi ili veterinar pronađete uzrok, ljekoviti šampon može ukloniti prijetnju.

Pronaći najbolje antiparazitske šampone za pse nije lak zadatak, ali dobra vijest je da su široko dostupni u internetskim trgovinama poput Amazona, ili u specijaliziranim trgovinama za ljubimce. Cijene su malo veće u usporedbi s uobičajenim šamponima, ali formula za izradu opravdava cijenu. Uz to, ljekoviti šamponi nisu namijenjeni cjelovitoj upotrebi – oni su ovdje da riješe medicinski problem povezan s kožom.

 

ŠAMPONI PROTIV BUHA

Šamponi protiv buha ljekoviti su tretman kojim se psa oslobađa svih buha i krpelja koje trenutno ugošćuje. Šamponi protiv buha, uši i krpelja obično se koriste za liječenje problema na psu, ali vlasnik kućnog ljubimca mora ubiti sve ličinke i odrasle parazite na namještaju, podovima i posteljini.

Šamponi protiv buha za pse dolaze u raznim jačinama i formulacijama. Možete kupiti organski i blagi šampon ili se odlučiti za puno jači i trpak šampon za brži oporavak od nametnika. Ne postoji najbolji proizvod jer djelotvornost šampona ovisi o više čimbenika kao što su razina osjetljivosti kože vašeg psa, koliko je uznapredovala parazitska infekcija i koliko brzo želite riješiti problem.

 

PRAH PROTIV BUHA

Svakih nekoliko mjeseci važno je pravilno dubinski očistiti cijeli dom i dvorište, uključujući sva područja za pse, posteljinu i uzgajivačnicu. Za to će vam trebati nekoliko sati ali održat ćete sve čisto i bez parazita. Korištenje izvrsnog praha protiv buha obavezno je jer su krpelji, uši i buhe najčešći paraziti u kući u kojoj je smješten kućni ljubimac.

Prednost upotrebe praha je u tome što je nanošenje vrlo brzo i učinkovito, a dugotrajni učinci omogućit će proizvodu da ubije jaja i ličinke u sljedećim danima i tjednima. Idealno je sredstvo za čišćenje za sve vlasnike pasa, a još više za uzgajivače pasa.

 

OGRLICE PROTIV BUHA

Potreban je veliki napor kako bi se iskorijenio problem buha kod pasa. Vlasnici kućnih ljubimaca moraju očistiti posteljinu psa, prostirku, dnevnu sobu, sofu i očito pseću dlaku. Kako biste spriječili da buhe koriste vašeg psa kao ugodnog domaćina, možda ćete se htjeti vratiti na dobra stara rješenja – isplative ogrlice protiv buha.

Ogrlice protiv buha i krpelja vrlo su sigurne za pse (ne toliko za mačke). Moderne ogrlice protiv buha emitiraju sigurnu razinu insekticida i paraziticida za pse i njihove vlasnike. Većinu je u redu koristiti i za odrasle štence. Međutim, važno je zapamtiti da su ogrlice protiv buha preventivne, a ne ljekovite. Znači, trebali biste ih koristiti za izbjegavanje buha i krpelja, umjesto da ih koristite kad su buhe i krpelji već prisutni.

5.IGRAČKE ZA PSE

 

Igračke služe za fizičke i mentalne stimulacije, koje su jednako bitne za psiho-fizički razvoj pasa.

 

Zdrav pas treba imati pravilnu ravnotežu između prehrane i raznolikih aktivnosti. Naravno, psi vole juriti za teniskom lopticom, ali također morate umarati svoga psa stimulirajući mu mozak. Fizičko vježbanje može se izvoditi pomoću uređaja za lansiranje (ispucavanje) loptica, dok se mentalna stimulacija može postići treningom ili slagalicama za pse.

BOŽIĆNI POKLONI ZA PSE

Toliko je božićnih poklona za pse, pa i vlasnike pasa, da jednostavno nije moguće izabrati privh 5 ili 10 koji bi se okarakterizirali kao najbolji. Međutim, zasigurno su sve popularniji. Pronašli smo čak najboljih 40 božićnih poklona za pse koji će vam se zasigurno svidjeti, od pseće hrane i poslastica do razne odjeće za kućne ljubimce. Ograničeni ste samo svojim maštom i novcima koje mislite potrošiti na poklon.

Općenito, darovi psima i njihovim vlasnicima ostaju na području hrane i igračaka. Ako vam to vaš bužet dopušta, možete psu, a ujedno i sebi, pokloniti profesionalnu mašinu za šišanje pasa ili četku kako biste očistili pseće dlake. Ako kupujete božićne poklone cca dva mjeseca unaprijed, zasigurno ćete uštedjeti.

 

LUKSUZNE IGRAČKE ZA PSE

Iako igračke za pse postoje u mnogo vrsta, veličina i materijala, jako je malo vrlo skupih igračaka za pse koje ciljaju isključivo bogate vlasnike pasa. Stoga su neki proizvođači počeli odgovarati na početnu potražnju takvih kupaca. Morate biti svjesni da neki ljudi rado plaćaju više čak i ako igračka završi u smeću u roku od nekoliko dana. Uz to, proizvođači uglavnom čine veće marže i naknade na luksuzne igračke za pse.

Luksuzne igračke za pse uglavnom uključuju bolje materijale, trajnost i nešto drugačiji dizajn.

 

IGRAČKE KOJE DRŽE PSA ZAINTERESIRANIM (DUŽE VRIJEME)

Većina psećih igračaka vrlo je jednostavna. Psi se igraju loptom koja se kotrlja ili žvaču braznu bocu. Nažalost, ako ste vlasnik tjeskobnog psa, brzo ćete shvatiti da ove igračke nisu dovoljne da ih mentalno stimuliraju i zainteresiraju na duže vrijeme. Ako svakog dana pustite psa samog na sat, dva, on se neće cijelo to vrijeme igrati s loptom. To mu može dosaditi, a vi ćete mu početi nedostajati, što može dovesti do tjeskobe zbog razdvajanja.

Umjesto da iznova kupujete loptice i igračke za žvakanje, uložite u neke pametne interaktivne igračke koje  će vašeg psa zaokupiti na duže vrijeme.

Neke od takvih igračaka su skuplje, neke jeftinije, a vi ćete izabrati onu koja odgovara vašem kućnom budžetu.

 

IGRAČKE ZA BULLY PASMINE PASA

Poznato je da pseće igračke u najboljem slučaju traju nekoliko dana ili tjedana. Tzv. bully pasmine obično smanjuju taj ionako kratki vijek trajanja igračke na sate ili čak minute u nekim slučajevima. Takvi psi nemaju namjeru uništiti nijednu, jednostavno imaju snažniji ugriz od većine drugih pasmina, pa se igračke obično prilično brzo lome.

Ne morate se brinuti ako ste vlasnik jedne od ovih pasmina – američki bully, pit bullovi, mastifi, njemačke doge, rotvajleri itd. Nekoliko je proizvođača stvorilo dugotrajne igračke za pse koje odgovaraju potrebama ovi pasmina. Neke od ovih igračaka su gotovo neuništive i ako ih vaš pas uspije odgristi, zamijenite ju novom onoliko puta koliko je potrebno ili koliko želite. Za jake čeljusti potrebne su jake i čvrste  igračke, koje će potrajati duže od uobičajenih.

 

IGRAČKE ZA ŽVAKANJE

Kao što svi znamo, psi puno žvaču, gotovo sve što im je dostupno – namještaj, obuću, kauč, ruke, itd. Stoga su im potrebne igračke koje mogu žvakati. Međutim, ono o čemu ne razmišljate jest da, dok uništavaju igračke za žvakanje, psi progutaju njihove komadiće. Većina ih je napravljena od sirove kože, pa biste pomislili da je u redu da progutaju takvo nešto. Međutim, većina sirove kože čisti se kemikalijama koje sami ne biste ni dodirnuli. Postoje zato i zdravije i prirodnije alternative. Traju dulje pa će vas kupnja ipak malo više koštati. Raspitajte se kod veterinara ili u specijaliziranoj trgovini za ljubimce o najboljim igračkama ove vrste, posebno one zdravije alternative.

6.PSEĆE POSLASTICE

 

Neki ih preferiraju, neki im nisu skloni. Ali zapamtit, stolica vašeg psa pa i zdravlje često su produkt onoga što psu dajete kao poslasticu.

 

“Ono si što jedeš”  – svi smo bar jednom čuli ovu izreku, a vrijedi kako za nas ljude tako i za naše kućne ljubimce. Iako se često smatra da je pseća (redovita) prehrana, ono što čini obroke vašeg psa, važno je znati da su i poslastice, koje im dajete tijekom dana, također stvarna hrana i broje se kao obrok.

Što je sa sastojcima poslastica?

Većinu poslastica čine ugljikohidrati i mesni nusproizvodi. Dakle, u redu je nekoliko dana dati psu poslasticu, ali kontinuirano tijekom nekoliko mjeseci znači da svoje pse izlažete nekim mogućim zdravstvenim problemima.

Bilo da želite svog ljubimca primjerice počastiti domaćim receptima za Božić, ili poslasticama koje dajete za neku drugu priliku, pseće poslastice moraju pružiti što više kvalitetnih bjelančevina, a zadržati što niži broj kalorija. Ne želite da vaš pas jede gomilu nekvalitetnih ugljikohidrata i masti.

 

PRIRODNE POSLASTICE ZA PSE

Industrija hrane za kućne ljubimce toliko je često izdavala vlasnike pasa da je teško povjerovati u sve njihove tvrdnje. Često se neki proizvođači koriste raznim načinima kako bi vas uvjerili da su njihovi proizvodi bolji od nekih drugih. A zatim, cijene postavljaju u skladu s tim uvjerenjima. Međutim, na internetu ćete pronaći mnoštvo recenzija koje će jeftiniji proizvod spominjati kao zdraviji. Međutim, jedno je sigurno, čini se da su prirodne i organske poslastice za pse puno bolja alternativa.

Prirodne poslastice psima nude hranjiviji i bioraspoloživi međuobrok kao nagradu, dodatak hrani ili samo kao ukusan popodnevni keks. Ključ organskih poslastica je ograničiti broj sastojaka kako bi se izbjegla osjetljivost na hranu (na slučajne aditive i punila). Također, izbjegavajte pseće poslastice s vrlo visokim udjelom ugljikohidrata i žitarica. Psi ih ne mogu dobro probaviti i ako vaš pas nije vrlo aktivan, na kraju mogu biti uskladišteni kao tjelesna masnoća. Preferirajte grickalice na bazi mesa kad god je to moguće!

 

POSLASTICE ZA TRENIRANJE PASA

Poslastice za trening pasa nisu poput ostalih vrsta keksa i grickalica. Budući da većina treninga zahtijeva puno pozitivnog potkrepljenja, pohvala i poslastica, želite da te poslastice budu što manje. Puno velikih poslastica doslovno bi rezultiralo debljanjem, a potencijalno i štetnom pretilošću. Dakle, shvatili ste – želite sitne poslastice za trening visoke vrijednosti (po pitanju ukusa).

Općenito su takve poslastice mali domaći zalogaji sira ili mesa. Međutim, mnogi ljudi favoriziraju pogodnost kupnje poslastica kako bi kuhinja ostala čista i koje mogu dugotrajno skladištiti. Pazite da te poslastice nisu prepune ugljikohidrata jer na taj način pogodujte visokom udjelu mesa ili masti! Ne zaboravite da psi vole maženje i pohvale pa ih ponekad i tako nagradite!

Ako trenirate štene, svakako pronađite odgovarajuću veličinu poslastica, a svakako je dobro smanjiti broj poslastica koje ćete mu dati. Za njegovo dobro.

 

POSLASTICE ZA PSE S JEDNIM SASTOJKOM

Većina poslastica prepuna je nekvalitetnih sastojaka zbog čega vlasnici pasa teže mogu dešifrirati što je loše a što dobro.

Poslastice za pse s jednim sastojkom jednostavnije su i puno zdravije od ostalih dostupnih poslastica. Tako možete odmah odlučiti je li određena poslastica prikladna za vašeg psa.

Koristeći samo jedan sastojak u receptu, proizvođači vlasnicima pasa šalju jasne signale: “Ne pokušavamo vas prevariti”.  Naravno, taj jedan sastojak možda nije sam po sebi najkvalitetniji, ali barem vaš pas preskače aditive, konzervanse i druge neželjene skrivene sastojke. Uz to, prelaskom na poslastice s jednim sastojkom brzo ćete shvatiti da biste ih i sami mogli pripremiti kod kuće (npr. jabuke narezane na kockice, zaleđene kockice banane itd.).

 

POSLASTICE OD SMRZNUTE GOVEĐE JETRE

Izvrsna opcija koju svakako preporučujemo je poslastica od smrznute goveđe jetre. Sirova sušena jetra se bogata vitaminom A za pomoć probavi i vitaminom B za pomoć kod umora, mentalne sposobnosti i za zdravlje živaca. Osim toga, možete ih sami napraviti kod kuće, vrlo povoljno!

Smrznuta goveđa jetra izuzetno je ukusna za sve pse – male i velike. Ako je vaš ljubimac izbirljiv, možda ćete poželjeti prijeći na tako ukusnu poslasticu. Ova poslastica može biti dugo pohranjena u frižideru.

Iako biste sami mogli raditi poslastice s jetrom (sušenjem u pećnici), morati ćete, u tom slučaju, svaki dan pripremiti određenu količinu kako biste osigurali maksimalnu svježinu.

7.HLADNO VRIJEME

 

Omogućite svom psu zaštitu od ekstremnih zimskih hladnoća i temperatura ispod nule.

 

Zima je vrlo teško razdoblje za pse kojima nije svojstveno da se suočavaju s temperaturama ispod nule. Hladnoća pse čini letargičnima, izloženi su većem riziku od hipotermije, a mogu dobiti i ozebline ako dugo borave na otvorenom. Međutim, dostupni su mnogi proizvodi koji poboljšavaju pseće iskustvo tijekom najhladnijih zimskih dana.

 

KUĆE ZA PSE ZA ZIMU

Pseće kućice izvrsne su za uobičajene dane, podnošljive temperature, ali tijekom zime vaš će se pas boriti da mu bude dovoljno toplo. Nekoliko proizvođača kućica sada je riješilo ovaj problem izgradnjom izoliranih kućica za pse za zimsko doba.Konstruirane su tako da osiguravaju zadržavanje topline i omogućuju protok zraka kako bi pseća kućica bila svježa.

Zimske kućice za pse mogu se pohvaliti s nekoliko značajki kako biste svog psa zaštitili od smrzavanja, snijega, vjetra i jako hladnih dana. Na primjer, stakla su deblja kako bi se spriječio ulazak hladnog zraka. Mogu se podići kako bi se omogućilo cirkuliranje toplijeg zraka. Vrata su obično na zatvarač kako bi se izbjegao veliki otvor kroz koji ulazi hladnoća.

Konačno, neke od ovih kućica za pse čak imaju i grijače za pružanje dodatne topline, posebno korisne za pse koji ostaju na otvorenom tijekom cijele zime.

 

GRIJAČI ZA PSE I JASTUČIĆI ZA GRIJANJE

Psi se prilično dobro zagrijavaju, ali zimi to nije dovoljno, pogotovo kada su ostavljeni na otvorenom ili u loše izoliranoj kući. Najslabiji su psi kojima je potrebna toplina tijekom najhladnijih dana zime, posebno noću. Pod najslabijim psima misli se na starije pse, kratkodlake pse i na skotnu kujicu i njezine štence.

Donosimo članak o vodiču za kupnju odgovarajućih grijaćih jastučića za pse, i o kućnim grijalicama za pse.

 

PULOVERI ZA VELIKE PSE

Ako ste vlasnik velikog psa, možda je prevelik da bi mogao stalno boraviti u psećoj kućici, pa mu zato trebaju druga sredstva za zagrijavanje. Puloveri za pse izuzetno su korisni za velike pasmine pasa (poput njemačkih doga, rotvajlera, mastifa itd.).

Svakako odaberite kvalitetnu odjeću kako biste izbjegli probleme poput svrbeža kože i crvenila. Kvaliteta je važna prilikom odabira bilo čega što ide na kožu psa. Nije svaka topla tkanina ugodna, a psi svakako više vole mekane i glatke tkanine.

 

GRIJAČI ZA VRAT (šalovi)

Kada idete u šetnju zimi, vašem će psu možda trebati malo pomoći da mu bude toplo. Ekstremiteti su posebno izloženi riziku od smrzotina i zato zahtijevaju nadzor i dodatnu toplinu. Korištenjem tzv. grijača za vrat pasa osigurat ćete da vaš pas ostane topao na mjestima koja su mu bitna. Grijači za vrat vrlo su jeftini i njihova korist je jasna, tako da je vrijednost koju dobivate za novac opravdana, bez ikakve sumnje.

Odabir najboljeg grijača vrata za svog ljubimca je jednostavan. Usredotočite se na to od čega je napravljen i kako utječe na faktor grijanja i udobnost proizvoda. Nikada nemojte birati samo na temelju izgleda i dizajna – iako postoje grijači raznih dizajna, boja sigurno neće utjecati na to koliko su korisni. Prilikom odabira možete uzeti u obzir i koliko je lako skinuti ga ali i nositi na vratu.

 

ZIMSKE ČIZME ZA PSE

Često zaboravimo na to koliko su pseće šape osjetljive. Hladno vrijeme vrlo je agresivno i može oštetiti pseće šape smrzavanjem živčanih završetaka u psećim jastučićima, što dovodi do ozeblina. U stvari, većina će vam veterinara preporučiti upotrebu štitnika za šape i zimske čizme za pse kad god temperatura postane preniska za vašeg psa.

Ovisno o vašem psu i mjestu gdje ga šetate, možete potražiti ili vrlo tanke čarape za grijanje šapa  ili zaštitne čizme. Dizajni se puno razlikuju, a proizvođači se sve više usredotočuju na praktičnost, što je vrlo pohvalno. Nisu svi psi spremni za njihovo nošenje, pa im mora biti vrlo ugodno da izbjegnu razne ludosti koje im mogu pasti na pamet čim ih stave. Idealno bi bilo da psa možete navesti da ih nosi od samog početka, samo da bi bio naviknut na njih.

8.OSTALE POTREPŠTINE

 

Iznenađenja su baš sjajna!

Pored navedenog uvijek ima još…Donosimo par zaista sjajnih „otkrića“ koje ćete požljeti kupiti svom ljubimcu.

 

ORMA ZA PSA

Korištenje orme za psa omogućuje puno bolju ravnotežu težine odn. podjelu težine na tijelu psa. Orma je bolja alternativa od uobičajenih ovratnika. Doista, ogrlice imaju tendenciju naprezati vrat psa ne nudeći mu puno udobnosti. Razne vrste psećih remenja (orme) fokusiraju se na specifične zadatke (zaprega bez vuče, uprega za trčanje) i vrstu (službeni psi, policijski psi itd.).

Jedina neugodnost koju možda nekim vlasnicima uzrokuje većina ormi je stavljanje i skidanje. Ogrlice je puno lakše staviti i skinuti, ali kad se vaš pas jednom navikne na ormu, nema povratka na klasičnu ogrlicu!

 

PRSLUCI PROTIV ANSIOZNOSTI

Anksioznost zbog razdvajanja ogroman je problem koji utječe sve veći broj pasa. Vlasnici pasa često žive svojim užurbanim životom na poslu, nakon posla i tijekom vikenda, što rezultira time da njihovi psi provode sve više vremena sami. Pogađate, psi ne vole kada nas nema. Bez odgovarajućeg treninga takve situacije mogu dovesti do destruktivnog ponašanja i depresije.

Pseći prsluci djeluju tako da smiruju tjeskobu vašeg psa koristeći određenu kompresiju koja pruža osjećaj sigurnosti. Otprilike je identično majci koja drži svoju bebu radi osiguranja. Možda zvuči čudno, ali zasigurno djeluje na 90% pasa.

 

VRATA ZA PSE

Vrata za pse omogućuju vašem psu da uživa u vanjskom svijetu i bez problema se vrati u kuću kad mu dosadi igra u dvorištu, bez da vas „zove“ da mu otvorite ulazna vrata. Sigurnost je važan fokus proizvođača psećih vrata. Zaista, želite dopustiti svom psu da uđe, ali ne želite da slučajni psi lutalice, ili druge životinje dođu u vaš dom.

Stoga, prilikom odabira vrata za pse glavna značajka koju ćete gledati je želite li:

 • pametna vrata koja omogućavaju prolaz očitavajući mikročip vašeg psa
 • uobičajena plastična vrata za pse psakoja omogućuju ulaz svim psima uz neke dodatne značajke (vremenski planirano otvaranje, jednosmjerna ograničenja, itd.).

Posljednjih godina kupnja pametnih psećih vrata postala je sve češća. Jednostavno je puno sigurnija opcija, funkcionalna su i imaju smisla.

VAŽNA IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI – OVA WEB STRANICA NE NAMJERAVA PRUŽATI VETERINARSKE SAVJETE. IAKO PRUŽAMO INFORMATIVNI SADRŽAJ, PROIZVODE I RESURSE, KAO I OBRAZOVANJE O ŽIVOTINJAMA; INFORMACIJE I SADRŽAJ NA PET-PORTAL.NET NAMIJENJENI SU SAMO ZA OPĆE ZNANJE. NIJE NAMIJENJENO PREDSTAVLJANJU PROFESIONALNIH SMJERNICA ILI VETERINARSKIH SAVJETA.