VODIČ ZA ODABIR NAJBOLJE HRANE SPECIFIČNE ZA POJEDINU PASMINU

VODIČ ZA ODABIR NAJBOLJE HRANE SPECIFIČNE ZA PASMINU

Prehrana psa visokokvalitetnom hranom za pse ključ je za održavanje njegovog zdravlja i vitalnosti. Iako biste mogli zadovoljiti minimalne nutritivne zahtjeve vašeg psa hranom za pse robne marke u određenoj trgovini, svom psu, na taj način, nećete učiniti nikakvu uslugu.

Kvaliteta prehrane vašeg psa izravno je povezana s njegovim zdravljem i životnim vijekom, ali nije svim pisma potrebna ista hrana.

Postoji niz različitih taktika koje možete koristiti za odabir hrane za vašeg psa, ali trebali biste započeti učenjem osnova o prehrambenim potrebama vašeg psa. Iako su osnovni prehrambeni zahtjevi isti za sve pse, postoje neke razlike kada je riječ o veličini, razini aktivnosti i sl.

hrana za pse

Na primjer, psi malih pasmina imaju drugačije energetske zahtjeve od pasa velikih pasmina, dok će recimo aktivni psi trebati više kalorija od psa koji cijeli dan leži na kauču.

Razumijevanje individualnih prehrambenih zahtjeva vašeg psa ključno je za pomoć pri odabiru najbolje formule za vašeg ljubimca.

U svijetu postoje stotine različitih pasmina pasa, od kojih mnoge tek treba priznati od strane pojedinih kinoloških saveza. Svaka pasmina psa je jedinstvena u smislu temperamenta i izgleda – mnoge su pasmine također razvijene s određenom svrhom. Iako je broj postojećih pojedinačnih pasmina pasa vrlo velik, sve imaju istu evolucijsku povijest – do određene točke.

Canis familiaris je ime koje se daje domaćem psu. Nesumnjivo ste upoznati s različitim vrstama pasa poput zlatnog retrivera ili pudlice. Ono što možda ne shvaćate je da svi ovi psi pripadaju istoj vrsti – Canis familiaris.

Imena poput zlatnog retrivera i pudla odnose se na različite pasmine, ali sve potječu od iste vrste. Pojam “pasmina” koristi se za opisivanje onoga što pojedini riječnici nazivaju “linija potomaka koji ovjekovječuju određene nasljedne kvalitete”.

psi su gladni

Ovo je kratko objašnjenje uzgoja pasa. Iako je svaka od stotina pasmina pasa razvijena za specifične fenotipske osobine (kao što su veličina, boja dlake i građa), sve se mogu pratiti do iste vrste.

Sve ovo znači da se prehrambene potrebe za zlatnog retrivera ne razlikuju bitno od onih za pudlicu. Svi psi imaju biološku potrebu jesti prehranu koja se sastoji prvenstveno od životinjskih proizvoda – mesa. To je jednostavno način na koji su domaći psi evoluirali od Canis lupis -vuka.

 

Tijelo psa biološki je prilagođeno da učinkovitije dobiva hranu iz životinja nego iz biljaka. Zato visokokvalitetna hrana za pse pridaje veliku važnost uključivanju mesa u prehranu pasa. Tijelo vašeg psa treba proteine ​​životinjskog podrijetla da bi preživjelo – potrebne su mu i masnoće za energiju.

Ugljikohidrati ne igraju važnu ulogu u prirodnoj prehrani divljih vukova, kao ni u evolucijskoj prehrani domaćih pasa.

Nadalje, možda ste upoznati s određenim markama hrane za pse koje prodaju formule specifične za različite pasmine pasa. Međutimt, ovi proizvodi mogu dovesti u zabludu – posebno za neiskusne vlasnike pasa.

Razvoj ovih proizvoda temelji se na teoriji da različite pasmine imaju različit biološki sastav, a time i različite prehrambene potrebe. Istina je, međutim, da sve pasmine pasa potječu od iste vrste, što znači da su tehnički svi evoluirali da slijede istu vrstu prehrane.

Postoje male razlike između različitih pasmina u smislu energetskih potreba i specifičnih prehrambenih potreba (kao što su alergije na hranu ili osjetljivost).

Međutim, nema stvarne potrebe hraniti svog psa receptom specifičnim za pasminu. Zapravo, ako provjerite popis sastojaka za neke od različitih proizvoda, nećete pronaći nikakve značajne razlike.

pas sa briketima

Razumijevanje prehrambenih potreba vašeg psa

Sada kada možete vidjeti zašto hrana za pse specifična za pasminu može dovesti u zabludu, želimo vam pomoći razumjeti prehrambene potrebe vašeg psa. Kao što je već spomenuto, svi domaći psi nastali su od divljeg vuka, Canis lupus.

Tijekom stoljeća, ovi su psi korišteni u razvoju novih pasmina pasa koje su potom korištene za razvoj još novih pasmina. To nas dovodi do danas gdje imamo stotine različitih pasmina, od kojih se svaka na jedinstven način razlikuje od druge.

Budući da su svi domaći psi evoluirali od divljeg vuka, oni imaju biološku potrebu slijediti prvenstveno životinjsku prehranu. Psi nisu obvezni mesožderi na način na koji jesu mačke – imaju ograničenu sposobnost probave i apsorpcije hrane iz određenih biljnih proizvoda.

Međutim, meso je još uvijek najvažniji element u prehrani pasa. Primarna hranjiva tvar koja je potrebna vašem psu su proteini i trebali bi dolaziti iz životinjskih izvora poput peradi, mesa, jaja i ribe. Proteini igraju ulogu u razvoju i održavanju zdravog tkiva i mišića – odraslom psu potrebna je prehrana koja se sastoji od najmanje 18% bjelančevina, a štencima minimalno 22%.

proteini za psa

Nakon proteina, sljedeći najvažniji nutrijent u prehrani vašeg psa su masti. Iako možda mislite da je mast loša stvar, ona je zapravo visoko koncentriran izvor energije za vašeg psa. Vaš pas mora u prehrani imati najmanje 5% masti u odrasloj dobi i najmanje 8% masti u dobi dok je štene. kao štene.

Masnoća ima posebno važnu ulogu u prehrani pasa malih pasmina i radnih pasmina jer ovi psi imaju posebno velike potrebe za energijom (kalorijama). Psi u ovim kategorijama također mogu imati veće potrebe za proteinima kako bi im pomogli u održavanju čiste mišićne mase, ali njihovi minimalni zahtjevi su isti.

Kao što smo već spomenuli, psi nemaju posebne potrebe za ugljikohidratima u svojoj prehrani. Psi imaju ograničenu sposobnost probave biljnih proizvoda i mogu imati koristi od nekih dijetalnih vlakana kako bi regulirali svoju probavu.

No, budući da je tijelo psa najbolje prilagođeno dobivanju hrane iz životinjskih izvora, previše ugljikohidrata može biti štetno za vašeg psa. Ograničena količina vlakana u prehrani vašeg psa može pomoći u poboljšanju njegove probave, dok previše vlakana može uzrokovati suprotan problem – zatvor, proljev i druge probavne probleme.

Kvalitetna hrana za pse neće sadržavati više od 5% sirovih vlakana, a svi ugljikohidrati dolaze iz izvora koji su lako probavljivi za pse.

 

Odabir najbolje hrane za psa

 

male pasmine

 

Sada kada znate nešto više o minimalnim prehrambenim potrebama vašeg psa i potencijalnim problemima uzrokovanim prehranom specifičnom za pasminu, možda se pitate kako odabrati najbolju pseću hranu za svog psa.

U nastavku ćete pronaći popis članaka koji će odgovoriti na to pitanje – samo kliknite na pasminu svog psa kako biste saznali više o njegovim specifičnim prehrambenim potrebama i dobili preporuke za najbolju marku hrane za pse na temelju njegove pasmine:

NAJBOLJA HRANA ZA SHIBA INU

Shiba Inu je zapravo manja verzija Akite. Odrasli mužjaci narastu do 39,5 cm, a odrasle ženke do 36,5 cm. Njihova poddlaka je gusta i mekana, prekrivena tvrdim, ravnim gornjim slojem dlake koja dolazi u crvenoj, crveni sezam (crvenoj s crnim zaštitnim dlakama), crnoj i žutosmeđoj ili bijeloj boji. Životni vijek Shiba Inu pasa je od [...]

NAJBOLJA HRANA ZA DOBERMANE

Dobermani su zasigurno jedna od najmišićavijih i najodanijih pasmina, te postoji mnogo razloga da se zaljubite u dobermana kao vašeg kućnog ljubimca. Njihova vitka građa i energična priroda zahtijeva da im osigurate odgovarajuću prehranu za njihovu aktivnu osobnost. Dakle, kada je u pitanju hranjenje vašeg dobermana, trebali biste se usredotočiti samo na najbolje! Ovi atletski, [...]

NAJBOLJA HRANA ZA MASTIFE

Jedna od najvećih pasmina pasa – mastif uključuje desetke pasmina koje dijele zajedničke osobine, uključujući tibetanskog mastifa, bulmastifa i cane corso. Pasmina mastifa je specifična pasmina. Mastifi su izravni potomci moloških pasa, koji postoje već 5000 godina. U ranim vremenima ovi psi su korišteni za mamljenje medvjeda, bikova, borbe pasa i druge krvave sportove, ali su [...]

NAJBOLJA HRANA ZA MOPSE

Psi malih pasmina imaju različite prehrambene potrebe u odnosu na pse srednjih i velikih pasmina. Za početak, imaju manji kapacitet želuca, obično troše više energije i imaju manje zube i usta, pa je također važan odabir hrane koju je lako žvakati. Mopsi su mala pasmina koju njihovi ljubitelji smatraju simpatičnima, posebno zbog njihovih dubokih očiju i „zgnječenog“ lica. Oni su zabavni i simpatični suputnici [...]

NAJBOLJA HRANA ZA SIBIRSKE HASKIJE

Sibirski haskiji poznati su u povijesti kao radni psi za vuču (saonica).S vremnom počinju dobivati na popularnosti u Americi i Kanadai, a 50-ih godina prošlog stoljeća dolaze u Europu. Kao pasmina priznati su 1930. godine. Uobičajene boje ove pasmine su siva, bijela, riđa i crna. Oči im mogu biti smeđe ili plave, a vrlo je česta [...]

NAJBOLJA HRANA ZA HAVANEZERE

Havanezeri su jedinstvena pasmina koja je svoj uspon na popularnost započela prije samo nekoliko godina. Prije toga bili su uglavnom nepoznati u Sjedinjenim Državama. Ova pasmina dobila je naziv po glavnom gradu Kube, Havani.   Havanezeri su mala, šarmantna pasmina igračaka teška oko 7-13 kilograma, obično visoki 22-29 cm. Oni su inteligentni psi s dugom, [...]

NAJBOLJA HRANA ZA SHIH TZU

Shih tzu su psi poznati po toploj osobnosti i velikoj ljubavi prema ljudima. Značenje imena „mali lav“ zapravo je u suprotnosti sa osobnošću ove pasmine. Shih tzu su velike maze. Mala veličina ovog psa, uobičajeni zdravstveni uvjeti i razina energije čine ovu pasminu pomalo nezgodnom za hranjenje, zbog čega je važno pronaći najbolju hranu za [...]

NAJBOLJA HRANA ZA KORGIJE

Korgi – pasmina malog rasta, čiji naziv na velškom jeziku označava opis njegovog izgleda  - patuljasti pas. Ovaj energični pas troši tone energije, bilo da se radi o čuvanju stoke ili jurenju teniskih lopti. Ova pasmina, kratkih zdepastih nogica doseže visinu od 30-ak cm i težinu do oko 17 kg, ovisno o podvrsti. Najpoznatija ljubiteljica [...]

Uvijek je dobro savjetovati se s veterinarom, koji, pored vas, najbolje poznaje vašeg psa, i njegovo zdravstveno stanje.

Na kraju, vaša je odluka koju marku hrane za pse odabrati za vašeg psa, ali to nije odluka koju treba donijeti olako. Do sada bi vam trebalo biti jasno koliko je kvaliteta prehrane vašeg psa važna za njegovo dugoročno zdravlje i dobrobit.

Ako stvarno želite biti sigurni da vaš pas dobije najbolje od najboljeg, trebali biste uzeti u obzir čimbenike specifične za pasminu kao što su veličina, razina aktivnosti i povezani zdravstveni problemi.

VAŽNA IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI – OVA WEB STRANICA NE NAMJERAVA PRUŽATI VETERINARSKE SAVJETE. IAKO PRUŽAMO INFORMATIVNI SADRŽAJ, PROIZVODE I RESURSE, KAO I OBRAZOVANJE O ŽIVOTINJAMA; INFORMACIJE I SADRŽAJ NA PET-PORTAL.NET NAMIJENJENI SU SAMO ZA OPĆE ZNANJE. NIJE NAMIJENJENO PREDSTAVLJANJU PROFESIONALNIH SMJERNICA ILI VETERINARSKIH SAVJETA.

0

Košarica

    Proizvod Cijena Količina Ukupno
Isprazni košaricu
nothing

Vaša košarica je prazna

Nastavite kupnju

Podaci za plaćanje

Hrvatska

Pravne osobe

Trebate li R1 račun?

Dodatne informacije

Vaša narudžba

Proizvod Ukupno
Ukupno 0.00  (0.00 kn)
Sve ukupno 0.00  (0.00 kn)

Vaši osobni podaci koristiti će se za obradu vaše narudžbe, podršku vašem iskustvu na ovoj web stranici i u druge svrhe opisane u našim pravilima privatnosti.